Match Day

#familie #voetbal
afbeelding van

Zaterdagochtend moet het gebeuren voor FVC JO8-1. Om 9:00 staat Fedde zijn eerste voetbalwedstrijd op het programma. Hij is er de hele week al mee bezig. Het begon te kriebelen toen hij zijn wedstrijdkleding kon ophalen. Hij is zijn zenuwen wel de baas. Tot het ontbijt. Hij krijgt geen hap door zijn keel.

Thuis. Vroeg. 9:00 aftrap. Maar dit maakt zijn fanclub niet uit. Er staan veel supporters langs de lijn. Veel zijn er speciaal voor Fedde. Wat mooi om te zien. Niels heeft zelfs een kartonnen bord gemaakt (“Zet hem op - Fedde is top”). Sven en Larissa zijn er. Ook Pake, Meiny, Otto en beppe staan langs de lijn. Elin en Zoe spelen gezellig. Vriend Joost kwam met buurvrouw Linda zelfs nog langs voordat hij naar zwemles moet. En ook buurman Peter en Thomas hebben Fedde lopen aanmoedigen. Wat een feest! Fedde vond het ook prachtig.

Prrrrrrrt! De eerste helft is los. Zwaagwesteinde is de eerste tegenstander. Beide ploegen spelen in een 0-6-0 opstelling en de bal flippert er prachtig op los. Af en toe rolt de bal uit de drukte en komt deze voor de voeten van een gelukkige die op goal kan uithalen. Er wordt veel gescoord. Fedde scoort zelfs twee keer in zijn debuut. De eerste helft staat FVC voor met 5-3. De tweede helft is voor Zwaagwesteinde. Ze scoren snel. Uiteindelijk helpt FVC met een prachtige eigen goal. Dit wordt goedgemaakt door een paar schoten buiten bereik van de keeper. Helaas is het verschil net te groot en wordt de eerste wedstrijd, zwaar bevochten, nipt verloren met 8-10.

Na de wedstrijd volgen de strafschoppen. Fedde zijn schot belandt op de lat. Hij baalt wel een beetje, maar wanneer hij hoort hoe trots zijn fanclub is verschijnt er een grote glimlach. Als we thuis zijn wordt de wedstrijd nog even nabesproken en lukt het weer om te eten. We hebben nog een hele zaterdag voor ons. Heerlijk! En wat is het leuk om langs de lijn te staan. Namens Fedde: Bedankt allemaal voor de support allemaal!

Alpine.js 💙

#redesign #dev

Alpine.js is mijn nieuwe favoriete javascript framework aan het worden. Alpine.js is ideaal om te gebruiken voor bijna alle functionaliteiten op een website. Het is makkelijk toe te voegen, niet onnodig groot en de code schrijf je direct in je html (of in mijn geval .njk) bestanden. Daarnaast werkt Alpine.js heel mooi samen met Tailwind. De syntax is geinspireerd op Vue en de schrijfwijze op Tailwind:

Alpine.js offers you the reactive and declarative nature of big frameworks like Vue or React at a much lower cost.
You get to keep your DOM, and sprinkle in behavior as you see fit.
Think of it like Tailwind for JavaScript.

Elke website maakt wel gebruik van javascript. De één meer dan de ander, maar meestal ontkom je er niet aan. Denk bijvoorbeeld aan toggles, modals of filters. De keuze hiervoor was lange tijd jQuery. Omdat jQuery eigenlijk wat te "zwaar" is kwamen er verschillende alternatieven. Wij gingen dit soort functionaliteiten uiteindelijk schrijven in "standaard" Vanilla js. Tegelijkertijd werden de javascript frameworks React, Angular en ook Vue ook steeds populairder. Deze frameworks zijn ideaal voor webapps en sites, maar zijn niet direct geschikt om in te zetten voor de simpele functies die ik hierboven noemde. Dat is Alpine.js wel 🎉.

Voorbeeldje

Dit is de simpele manier waarop ik (op mobiel) de navigatie open met een hamburger button. Voor de classes gebruik ik zelf Tailwind, maar dat maakt het voorbeeld minder duidelijk. Zoals je ziet pas ik ook het aria-label aan van de button en voeg ik aria-expanded toe aan de navigatie als deze wordt geopend. Dit doe ik voor de digitoegankelijkheid en is met Alpine.js simpel mee te nemen.

 <div x-data="{ showNav: false }">

  <button @click="showNav = !showNav"
   class="toggle-button"
   :class="{'active' : showNav }"
   x-bind:aria-label="showNav ? 'Menu sluiten' : 'Menu openen'"
   x-bind:aria-expanded="showNav"
  >🍔</button>

  <nav :aria-expanded="showNav" :hidden="!showNav">
   MENU
  </nav>

 </div>

Ik gebruik Alpine.js natuurlijk niet alleen daarvoor op deze website. Ook het aanpassen van de navigatiebalk tijdens het scrollen en op de homepagina voor het klikken op de namen ☺️. En ik heb nog genoeg ideeën.

Namen

De effecten van bovenstaande functie zijn op onderstaande manier toe te passen.

<span
 x-show="open"
 x-transition:enter="transition ease-in duration-150"
 x-transition:enter-start="opacity-0 transform scale-90"
 x-transition:enter-end="opacity-100 transform scale-100"
 x-transition:leave="transition ease-out duration-500"
 x-transition:leave-start="opacity-100 transform scale-100"
 x-transition:leave-end="opacity-0 transform scale-50"
 class="w-24 h-24 block"
></span>

Handige resources

Ook zo enthousiast? 😉 Dan is dit een handig lijstje om eens te bezoeken. Have fun!

Dinsdag

#familie

Op dinsdag past opa op. Meestal komt hij op de motor vanuit zijn slaapdienst. Opa haalt de kinderen van school. Van opa mogen ze altijd met iemand spelen. Als Elin en Fedde uit school mee komen krijgen ze altíj́d eerst fruit en wat drinken. Daarna mogen ze pas snoepen. Opa krijgt dan een zwart-wit lolly want daar is hij gek op. Het kwam wel eens voor dat zowel Fedde en Elin bij een vriendje speelden. Dan probeerde opa Netflix te starten. Lukt het niet dan stuurde hij me een bericht en ik stuurde hem de instructies terug. Soms een kopietje van de sms van een week daarvoor. Om half vier brengt hij Fedde naar survival. Om half vijf fietst hij met Elin mee. Soms mag Elin, met vriendinnen, ook al zelf terug fietsen. Wij vinden dat zelf nog wel spannend. Voor de corona-tijd nam opa de kinderen om de week mee naar Britsum. Dan reden wij daar, uit ons werk, ook naar toe om mee te eten. Ilse kan heerlijk koken. De andere dinsdagen kreeg opa meestal kookinstructies. Als er rijst op het menu stond wist hij dit in het allerkleinste pannetje lekker kleverig gaar te koken. Na het eten altijd een kopje koffie.

Nu is de dinsdag (even) een nare dag geworden. Vorige week stond niet opa maar ik bij het schoolplein omdat we verschrikkelijk nieuws te horen hadden gekregen.

...

Gisteren was het alweer dinsdag. Nu stonden Lotte en ik bij het hek. De kinderen wilden allebei graag spelen. Bij vriendjes. We lopen samen weer naar huis. Het regent hard. We pakken elkaars hand en de tranen rollen uit de lucht.

Regen

Thuiswerksetjes

#muziek

Dit waren sets die erg aangenaam waren tijdens mijn eerste week thuiswerken en goed hielpen om mijn vakantiegevoel vast te houden. 🧘🏼‍♂️

Quantic - Streaming from Isolation

https://youtu.be/G75O4wGiK5c?t=1070

Hoogtepunt: 17:40 Quantic - Sol Clap

Acid Pauli @ Garni Temple (Armenia)

https://www.youtube.com/watch?v=c_ofe_pV5Yc

Hoogtepunt: 38:52 UNKNOWN mixed with Zulal - Akh Ninar

Red Axes - Live Broadcast from the Alphabet

https://www.youtube.com/watch?v=Nt6HnYNCtKY

Hoogtepunt: 23:45 😘

Weer thuis

#familie #vakantie
afbeelding van

De vakantie zit er voor ons weer op. We zijn net terug van twee weken 'kamperen' in Frankrijk en aansluitend nog een paar dagen in Beekse Bergen gezellig met mijn familie.

Kamperen

Naar de camping in Frankrijk kenden we (ik en Lotte) van onze jeugd. We haalden de mooiste herinneringen op en vonden het wel eens tijd om weer eens op soortgelijk 'avontuur' te gaan. Hoewel ik ook erg hou van luxe uitjes (mooie hotel met luxe kamer en vakantiehuisje met zwembad) begin ik ook de camping steeds meer te waarderen. We zaten dit jaar nog in stacaravans op twee campings, maar ik sluit niet uit dat wij dit in de komende jaren down upgraden naar een gemakkelijke tent. Het bevalt namelijk supergoed en de kinderen hebben ook enorm veel plezier in het campingleven.

Corona

De eerste camping hadden we al vroeg in het jaar uitgekozen omdat we ik graag de Tour eens 'in het echt' mee wilde maken. Vanaf de camping konden we gemakkelijk twee etappes volgen. Het liep helaas even anders. Natuurlijk hebben we ook getwijfeld of we überhaupt wel op vakantie moesten gaan dit jaar. Door de maatregelen van de campings en de geruststellende berichtgeving van de overheid en de aanbieders waren we er van overtuigd dat we toch prima op een camping konden verblijven. De campings waren inderdaad goed ingericht en hadden voldoende maatregelen getroffen. De mondkapjes waren verplicht in winkeltjes en incheckbalies. De zwembaden hadden goede desinfectie mogelijkheden (o.a. ook voor de ligbedden) en er waren duidelijke looproutes. Ook in de supermarkten in Frankrijk is een mondkapje gewenst en dit doet ook het merendeels van de klanten (inmiddels verplicht). Wij dus ook. In de musea's was het verplicht om een mondkapje te dragen. De enige 'onveilige' momenten ervaarden we tijdens onze bezoekjes aan toeristische stadjes. Vooral het havenstadje "Honfleur" was veel te druk. Achteraf hadden we deze 'uitstapjes' misschien moeten vermijden. Ook in Beekse Bergen waren genoeg maatregelen getroffen om goed te kunnen verblijven, echter was het in het Safaripark veel te druk (voor ons). We hebben daarom het park pas bezocht in de laatste uurtjes.

Highlights

 • Plage de Vert Bois op Ile d'Oleron
  Mooi, gezellig surfstrand waar we meermaals zijn geweest.
 • Arromanches les Bains
  Vonden wij het mooiste invasiestrand. Prachtig uitzicht op de overblijfselen van de Mulberryhaven. De 360 cinema gekeken met de kinderen. Maakte wel indruk.
 • Honfleur
  Schilderachtig havenstadje dat populair was bij de impressionisten Monet en Boudin. Gezellige straatjes en winkeltjes, maar misschien in hoogseizoen niet geschikt ivm corona.
 • Kubb
  Zweeds kegelwerpspel dat we de laatste weken vooral hebben gespeeld. Geschikt voor jong en oud. Mijn familie blijkt ook uit hele fanatieke kubbspelers te bestaan 🙂. Grappige bonus: Altijd bekijks tijdens het spelen.
 • Camping Sequoia Parc
  Erg fijne camping. Veel groen. Mooie speeltoestellen en een prachtig, schoon zwembadpark. Zowel binnen- als buitenbaden. Geen overdadige glijbanen, maar alles mooi in verhouding.

Back to work

Gisteren thuisgekomen, maar de eerste (thuis)werkdag zit er al weer op. Het is fijn om weer aan de slag te kunnen.