Thema kleuren

#redesign #dev
afbeelding van

Voor jezelf iets maken is leuk, maar ook lastig. Persoonlijk vind ik het ingewikkelder dan voor betaalde opdrachten. Daarom heb ik de laatste keren steeds naar een (simpel) thema gezocht. Van daar uit ontwikkeld vanzelf wel wat. Die kennis heb ik onderhand wel opgedaan en geeft ook een bepaalde gemoedsrust.

Toen Elin vroeg of ik haar memoji (die ik voor haar had gemaakt) even toe kon sturen maakte ik direct maar van ons alle vier een screenshot en stuurde ze haar toe. Alle vier de memoji's op een rijtje zag ik dat de achtergrondkleuren een mooi, fris kleurenpalet vormden. Ik gebruikte ze ook voor een tekening (in Procreate) en bedacht toen dat ik ze misschien ook wel als thema-kleuren voor deze website kon inzetten. Ik heb diverse tinten gemaakt op basis van de kleuren, heb ze een leuke naam gegeven en toegevoegd aan de tailwind config.

De tinten heb ik op het oog gekozen. Ik heb verschillende tools gebruikt, maar deze genereerden soms best smoezelige kleuren. Door de kleur naar hsl om te zetten is het een fluitje van een cent om de tinten te genereren. Ze zullen waarschijnlijk niet direct helemaal goed zijn, maar dit is gemakkelijk achteraf nog aan te passen. Voor nu een prima begin 🎨

Ook de memoji's zelf heb ik gebruikt (op de homepage). Geen idee of zo blijft, maar voor nu vind ik het (nog) wel een leuke gimmick. Het is een begin, we zullen zien waar dit verder tot leidt.

Versie 2.0

#redesign #dev

Iets meer dan een jaar geleden plaatste ik m'n eerste bericht op deze website gebouwd met Eleventy en Tailwind. Ik hield de voortgang toen bij en heb veel technieken uitgeprobeerd die ik later in projecten ook heb doorgevoerd. Zo heb ik veel kennis opgedaan om vanuit Tailwind (dynamische) thema's te maken en heb ik in de tussentijd veel ervaring opgedaan van Eleventy.

Nu vlak voor de zomervakantie ben ik een paar avonden aan de slag geweest met Alpine.js. Daarmee bezig kreeg ik zin om dit ook te gebruiken voor mijn eigen website. Het is een leuke manier om nieuwe technieken uit te proberen.

Eenmaal bezig ging (natuurlijk) het roer iets drastischer om. Ik heb de ontwikkelstraat van Eleventy tegenwoordig zo verbeterd dat ik dit ook heb aangepast. Daarna ben ik eigenlijk weer vanaf nul begonnen. Het is misschien niet altijd slim, maar houdt het wel fris en geeft weer een hoop energie. De berichten betreffende de vorige redesign die ik bijhield heb ik (tijdelijk) verwijderd. Ik denk dat ik dit wel weer ga opstarten, maar eerst vakantie 🏖

🎉 Hallo, daar ben ik weer

#dev

Deze nieuwe layout is al weer de 6e versie van mijn static-site website. In mijn vorige setup plaatste ik de code van mijn website op Github. Github (dat Jekyll ondersteund) genereerde hiervan een site. Ik gebruikte Cloudflare als CDN en voor mijn SSL certificaat. Dit werkt op zich (nog) prima, maar de ontwikkelingen van Static Site’s in combinatie met Netlify hadden me heel enthousiast gemaakt. Zo enthousiast dat ik het direct ook wilde proberen.

Apple Watch

Het overstappen naar Netlify ging heel makkelijk. Binnen een paar uurtjes was ik over. Echt bizar hoe goed Netlify in elkaar steekt eigenlijk. In mijn huidige setup host ik nog steeds mijn bestanden op Github, maar gebruik ik Netlify voor het builden, hosten, CDN en SSL. Daarnaast biedt Netlify nog heel veel (gratis) features. Zo kun je formulieren inzetten. Kun je Netlify-CMS helemaal naar wens inrichten om berichten en pagina’s te plaatsen en te beheren. Maar het allermooiste zijn de geautomatiseerde builds die mogelijk zijn. Ik gebruik dit bijvoorbeeld voor mijn tweets. Ik heb een gulp-task gemaakt die mijn laatste tweets ophaalt. Deze taak wordt met behulp van IFTTT en een webhook uitgevoerd wanneer ik een tweet plaats. Op mijn website kan ik nu mijn laatste tweets weergeven zonder gebruik van javascript te maken. Magic! ✨ Dit is een simpele toepassing, maar geeft een goed voorbeeld van de mogelijkheden die tegenwoordig mogelijk zijn met Static Site's. De term van ontwikkelen op deze manier kom je tegenwoordig tegen als JAMstack. En of het nu om een simpele (corporate) site, blog/nieuwssite, of een e-commerce webshop gaat. Alles is tegenwoordig mogelijk. En in mijn optiek de toekomst!

JAMstack: Modern web development architecture based on client-side JavaScript, reusable APIs, and prebuilt Markup.

Mollema

#wielrennen
afbeelding van

Het was bijna de Tour van Mollema. Maar - helaas - net zoals Tom Dumoulin in de Vuelta en Steven Kruijswijk in de Giro lukt het wederom net niet. Mollema stond lang tweede. Reed aanvallend. Op de Mont Ventoux reed hij bij iedereen weg. Na de val tegen de motor met Porte en Froome, ging/kon Mollema alleen door en pakte veel tijd. Helaas werd dit later door de organisatie - of jury - teruggedraaid. Het waren wel mooie beelden om Froome zonder fiets de Mont Ventoux op zien rennen. Na de tijdsaanpassing stond Mollema derde en later op de avond zelfs vierde omdat Quintana nog 7 sec extra kreeg (WAAROM!?). De volgende dag was er een tijdrit bergop en Mollema reed alle concurrenten er af. Fantastisch! Froome won de tijdrit.

Het zag er supergoed uit voor Bauke, maar door een val tijdens de gladde afdaling gleed Mollema onderuit. Hij belandde in z’n eentje achter de klassementmannen en verloor kostbare minuten waardoor zelfs een top tien klassering niet haalbaar meer is.

Ook valt Tom Dumoulin uit door een lullige val midden in het peleton. Hij breekt z’n pols en de OS komen in gevaar, waar Tom favoriet is op onderdeel tijdrijden. Het blijkt een gunstige breuk en laten we hopen dat hij toch kan deelnemen (en winnen).

Het was ook niet de tour van Lotte Jumbo waar Kelderman het niet kan waarmaken, mede ook door een val.

  • Geel: Chris Froome (2 Romain Bardet - 3 Nairo Quintana)
  • Groen: Peter Sagan
  • Bollen: Rafal Majka
  • Wit: Adam Yates.

etappe10: Michael Matthews etappe11: Peter Sagan etappe12: Thomas De Gendt etappe13: Tom Dumoulin (tijdrit) etappe14: Mark Cavendish etappe15: Jarlinson Pantano etappe16: Peter Sagan etappe17: Ilnur Zakarin etappe18: Chris Froome etappe19: Romain Bardet etappe20: Jon Izagirre etappe21: Andre Greipel

Tom Du-Mou-Lin

#wielrennen
afbeelding van

Nog een beetje brak van de fantastische bruiloft van Anke en Benjamin lig ik zondag half in te dutten op de bank. De Tour staat aan. De koninginnenrit! En wat voor één…

Het spektakel begint wanneer Valverde zich laat terug zakken uit de kopgroep. Hierdoor laat Sky het tempo van het peloton direct zakken en kan de kopgroep weer uitlopen. Dan is er het moment dat je wist dat ging komen. Mijn (alltime) favoriet Contador stapt af. Hij is hard gevallen in één van de eerste etappes. Hij ging onderuit in de bocht en crashte hard op een stoeprand in het midden van de weg. De dag ernaar was Contador weer betrokken bij een valpartij. Het ging niet meer! Een streep door Contador.

Tom Dumoulin demareert op de laatste klim. Majka en Rui Costa kunnen volgen maar blijven steken op 40 seconden achterstand. Het weer slaat om. Was het eerst bloedje heet, wordt het beeld zwaar donker. We zien beelden van de finish waar het hard begint te hagelen. Het levert prachtige beelden op. Tom gaat het halen!!! Na etappewinst in Vuelta en Giro, nu ook zijn mooiste! Winst in de koninginnenrit van De Tour!

De klassementsmannen zijn ook begonnen aan de laatste klim en om het nog mooier te maken gaat Bauke Mollema in de aanval. Het lukt helaas niet om los te komen. Twee keer probeert Bauke te demarreren, maar Chris Froome weet het gat steeds te dichten. Bauke verliest zelfs een kleine 30 seconden op Froome en Quintana bij de finish, maar doet goede zaken voor het klassement. Ik hoop zo dat hij deze vorm door kan zetten.

Het was een aardige eerste week met een paar mooie sprints, een paar hele leuke etappes en een paar hele saaie. Vandaag rustdag!

etappe1: Mark Cavendisch etappe2: Peter Sagan etappe3: Mark Cavendisch etappe4: Marcel Kittel etappe5: Greg van Avermaet etappe6: Mark Cavendisch etappe7: Steve Cummings etappe8: Chris Froome etappe9: Tom Dumoulin