Wat gaat het toch hard!

#familie
afbeelding van

Fedde die loopt maar en die loopt maar. Als hij eten ziet, gaan z'n oogjes glimmen. Wel alles zelf doen. Dat gaat best goed, maar af en toe zit het eten bij de muren omhoog! Als het dan heel heel lekker is, knijpt hij z'n oogjes dicht en gooit hij z'n hoofd naar achteren. Momenteel is het WK voetbal bezig. Wat blijkt: Fedde is super handig met de bal. Vasthouden in 1 hand, gooien of dribbelen aan de voet, het is allemaal de gewoonste zaak van de wereld! Een andere kwaliteit van 'm is trommelen... Het maakt niet uit waarmee, maar Fedde laat van zich horen! En klappen in z'n handjes (of z'n zus meppen) kan hij ook ;)

Ook Elin blijft verbazen. Haar woordenschat, dansmoves en kunstjes worden iedere dag uitgebreid. Vandaag weer geoefend met een onderbroekje ipv een pamper. Het ging hartstikke goed. Geen enkele natte broek en een pot vol plasjes en poep. Zelfs een droog bed na het middagslaapje :) Daarnaast zag ik haar vandaag helemaal zelf een mandarijn pellen (en opeten) en tekende ze een bloemetje en een aardbei. Een gezichtje of 'n hartje is ook geen probleem. Het is genieten hoor, van de grote en de kleine dingen!

Giro

#wielrennen
afbeelding van

Nairo Quintana heeft de roze trui gewonnen. Het waren weer een paar mooie weken met veel hoogte en dieptepunten.

Val van Martin

Op de eerste dag stond ploegentijdrit op het programma in Dublin. Daniël Martin rijdt over een put en valt. Hij neemt de renners die achter hem fietsen mee en breekt zelf zijn sleutelbeen. Grote teleurstelling voor de Ier en voor zijn ploeggenoten. Zo is de giro voor Hesjedal eigenlijk al niks meer waard met dikke minuten achterstand.

Kittel sprintkoning

De eerste week wint Kittel met gemak alle sprints. Zijn laatste is echt bijzonder. Hij komt van heel ver, maar rijdt iedereen op achterstand. Hier maakt een supporter nog even een selfie met Kittel die uitgeput op de grond ligt. Een dag later stapt Kittel af met koorts. Bouhani wint daarna de sprints.

Winst Weening

In een prachtige etappe wint Weening weer een etappe. Orica Greenedge heeft een fantastische eerste week en Weening maakt het feestje helemaal compleet. In Harkema-Australisch geeft hij een mooi interview bij de finish.

Koninginnerit in winters weer

Door het slechte weer kunnen de Stelvio en Gavia eigenlijk niet -verantwoord- genomen worden, maar de etappe wordt niet omgeleid. Het zijn wel fantastische beelden. De afdaling is levensgevaarlijk en via twitter laat de giro weten de rit te neutraliseren. Even later wordt dit bericht weer teruggetrokken. Onduidelijkheid bij alle renners. Sommige gaan boven rustig omkleden terwijl Quintana, Hesjedal en Rolland voluit doorrijden. Hier wordt de giro eigenlijk beslist en veroverd Quintana het roze van Uran.

Tifosi

De één na laatste etappe is het een gekkenboel op de slotklim. Het staat vol supporters en ze zijn door het dolle heen. Op drie kilometer voor de meet duwt een supporter BonGiorno waardoor deze uit zijn pedaal schiet en een gat laat vallen met Rogers die de etappe wint. Zelfs Wout Poels is er helemaal klaar mee en pakt halverwege de klim nog een bril van de neus van een supporter die hij even verderop in de berm gooit.

Opvallende renners

Wilco Kelderman eindigt zevende in het algemeen klassement en rijdt supergoed. Aan deze jonge Belkin renner gaan we nog heel veel plezier beleven. Aru van Astana is een Italiaans klimtalent die gaande weg kopman werd ipv Scarponi. Wout Poels is weer terug en reed erg goed (vooral voor kopman Uran) in de bergen. De Colombianen rijden top! Arredondo wint op knappe wijze een etappe. Uran is sterk en rijdt zichzelf in het roze na een knappe tijdrit, maar Quintana is toch wel de allerbeste klimgeit van het moment. Jammer dat hij geen tour gaat rijden.

Als de bliksem ⚡️

#wielrennen #ik
afbeelding van

‘Ga maar’, zei Lotte. Ik kleed me snel om. Ze had wel door dat ik ongeduldig was. Ik wilde graag nog even fietsen, maar het weer werd slechter. Ik keek op buienradar en zag een rode sliert aan de westkant van Leeuwarden. Daar moet ik dus niet langs. Als ik net Leeuwarden uit rijd, zie ik in de verte een bliksemschicht in een mast slaan. Er hangen dreigende wolken boven. Ik heb last van de vliegjes die tegen m’n hoofd vliegen en doe voor de zekerheid m’n zonnebril op. Ik kom veel tegenliggers op de racefiets tegen. Ze zijn op weg naar huis. Ik hoor één zeggen tegen zijn fietsmaat ‘die zonnebril kan wel af, zag je dat’? Ik lach, maar het kan me niks verrotten. Ik heb vorig jaar zo’n last gehad van een vlieg die ik er maar niet uit kreeg.

Ik fiets langs de mast waar de bliksem in sloeg en kijk omhoog. Dreigende wolken hangen schuin boven mij. Het begint harder te waaien. Ik kom langs een smal weggetje wat vol bomen staat. De bladeren ritselen en het is pikkedonker. ‘Of het komt dat door m’n zonnebril’? Boven mij hoor ik het bolderen. Ik moet nu snel naar links afslaan, want anders krijg ik de volle lading.

Ik red het. En als ik bij Akkrum afsla is de lucht weer mooi rustig. Heerlijk is dit, de wind voelt warm. Uiteindelijk moet ik weer links afslaan en moet ik toch nog een stuk vol tegen de wind in fietsen. Is de wind gedraaid? Ik kijk opzij en zie een dreigende lucht. Het ziet er indrukwekkend uit. Dit ga ik niet redden. Ik fiets langs een kerktoren waar donkerblauwe wolken boven hangen. De klok van de toren is al verlicht. Ik pak m’n iPhone, neem een foto en trap weer verder als een bezetene. Ik begin moe te worden. Vlak voor Leeuwarden begint het te flitsen. Even later voel ik dikke druppen. Het voelt verfrissend. Ik ga langzamer en laat me maar lekker nat regenen. Wat een geluk zo op de fiets, heerlijk! Het mooiste wat er is.

De rit op Strava.

Hé, doe je?

#familie
afbeelding van

5:49 'Hé doe je?' Eeeuh slapen * gaap *, goedemorgen Elin.
6:02 'Hé doe je?' Ik was weer in slaap gevallen... Ik ben nog beetje moe.
6:17 'Hé doe je?' Flesjes maken.
6:34 'Hé doe je?' Kleren ophalen.
6:49 'Hé doe je?' Broodje smeren, wil je ook een lekker broodje?
7:14 'Hé doe je?' Jas aan, kom we moeten naar schooltje.\

Elin heeft een stopwoordje, of beter gezegd een stopvraagje. Bij alles, tientallen keren per dag, vraagt ze: 'Hé doe je'? Het is (nog) niet vervelend, eigenlijk is heel schattig en leuk. Ik ben zo gek op deze kleine wijsneus.

Nieuwe Helden

#wielrennen #filmhuis

De kinderen zijn bij oma logeren en wij gaan gezellig naar de film. We gaan naar Slieker (filmhuis in Fries Museum), want daar draait “Nieuwe Helden”. Voordat de film begon, vroegen mensen achter ons zich af waarom de film nog niet was begonnen. “Hij zou om 20:00 starten toch?”, vroeg de vrouw zich hardop af. Ze zaten in de verkeerde zaal en besloten maar te blijven zitten tussen alle wielrenliefhebbers en zich te laten verassen. De film was echter helemaal uitverkocht en er dat betekende dat er nu 2 stoelen te weinig waren. Na een paar minuten paniek bij het personeel werd het opgelost door een paar klapstoelen op te halen. Wat een lol!

De film zelf was fantastisch! Zo mooi in beeld gebracht, vol humor en een heel eerlijk, realistisch beeld van een leuke, spontane ploeg in de tour (2013) die het heel goed doet (4x etappe winst door Kittel) en ook een grote tegenslag te voorduren krijgt (de val van Tom Veelers die omver wordt gereden door Cavendish). Echt een aanrader! Een paar keer ook zo moeten lachen. Alles zit er in!

https://www.youtube.com/watch?v=PnJYlwo5DdE

Paar (hoogte)punten die me bij blijven:

  • training Kittel en Degenkolb in de 'scheize' bergen.
  • anti-kramppillen ipv cafeïne-pillen voor Dumoulin.
  • Kittel bij de kapper (du hast die Haare Schön)
  • elke winst wordt prijzengeld (weer een Rolex) verdeeld onder alle rijders.
  • goede sfeer in de ploeg en hoe ze omgaan met val van Veelers
  • laatste etappe met winst afsluiten op de Champs-Elysees
  • de altijd goedlachse soigneur die blij is als hij weer naar huis kan (heeft een klein dochtertje die hij lang niet heeft gezien en die ook nog kanker heeft gehad).

Nu al weer zin in de tour! Maar eerst de Giro nog even. Ook niet vervelend!