Diederik

menu

Een blog moet natuurlijk een CMS hebben 😛

Mijn berichten kan ik nu publiceren via Netlify CMS. Dit is via een config-bestand helemaal naar wens en op maat in te richten. Het is zelf zo in te stellen dat je een hele Editor workflow hebt (zie screenshot). Ik heb ook direct de menu-structuur, die ik van een .json uitlees, beheerbaar gemaakt via de CMS.

Dit was eerst even puzzelen omdat ik het nog nooit gedaan had, maar door de file-widget te gebruiken is dit op de volgende manier goed in te regelen:

- name: "globals"
label: "Globals"
files:
- label: "Navigation"
name: "nav"
delete: false
file: "src/_data/dev/navigation.json"
fields:
- label: "Items"
name: "items"
widget: "list"
fields:
- label: "Text"
name: "text"
widget: "string"
- label: "Url"
name: "url"
widget: "string"
- label: "Items"
name: "items"
widget: "list"
fields:
- label: "Text"
name: "text"
widget: "string"
- label: "Url"
name: "url"
widget: "string"

Geen idee of dit handig is in de praktijk en of ik dit wel (op deze manier) blijf houden, maar het zou zo kunnen. En ik zou dit principe kunnen gebruiken voor al dit soort instellingen/bestanden.

Daarnaast ben ik bezig geweest om de data van mijn musiclog playlist's in te laden via de spotify-api en heb ik wat wijzigingen aangebracht in de css-indeling en de homepage een klein beetje gestyled. Ik ben nog heel erg zoekende welke richting ik op wil qua style, maar vind het voor nu belangrijker om de basis goed klaar te zetten en daar over na te denken. Ik zal in een volgend bericht wat meer vertellen over mijn musiclog dat ik het hele jaar heb bijgehouden.

Bovenstaande titel slaat trouwens op dit bericht: "Je hebt helemaal geen $#@%*!^ CMS nodig" wat ik in 2015 plaatste en waarvan ik nog steeds denk dat dit de beste oplossing is voor (bijna alle) website's.